maanantai 28. kesäkuuta 2010

Yöttömän yön juhla lintukotomme pääkaupungissa.

Noin kymmenen vuotta sitten olen viimeksi viettänyt Juhannuksen Helsingissä. Silloin tuli aatto lusittua Suomenlinnassa ja Juhannuspäivä terassilla. Sillä ainoalla terassilla, jonka siinä tilassa löysimme. Keskuskadulla (siinä Stockmannin vieressä, eli varsin ytimessä) oli avoinna terassi, jossa meitä istui puolenkymmentä voipunutta nuorukaista. Ainoana ilonamme oli toimia valokuvamalleina autiota Aleksanterinkatua pitkin valuvalle japanilaisten turistien joukolle. Tämän kokemuksen jälkeen olen onnistunut viettämään yhtä mökkijuhannusta lukuun ottamatta yöttömän yön juhlan töissä eripuolilla Suomea erilaisissa tehtävissä eri festivaaleilla. Ja voi pojat sitä rakkauden ja väkijuomalla kerätyn rohkeuden määrää, joita niillä keikoilla näin! Tai niinhän minä luulin, kunnes vietin Juhannuksen töissä Helsingin Kalliossa...

Lumo niminen orkesteri lauloi vuonna 2001 ”Vesivehmaan Jencca” nimisessä laulussa seuraavasti:
Joku yöhön hukkuu taas,
Toinen kokkoon sukeltaa
Kolmas komiaa naista saa,
Minua se vain vituttaa
Vesivehmaan jencca soi,

Suoraleikkaus vuoteen 2010 ja Majava Baarissa laulettiin ”Mikkovehmaan Jencca” nimisessä laulussa seuraavasti:
Puuma nuoreen hevariin ihastuu
Toinen naisten vessassa purkautuu
Kolmas henksulta pakit taas saa
Minua ei vituta ees sunnuntai
Mikko Vehmaan jenkka soi

Vielä 70-luvulla anniskelulaki rajoitti anniskelua juhlapyhinä. Lähdettä en nyt erittele, kun en sitä muista, mutta jonkin lähteen mukaan ravintoloiden pitäessä ovensa kiinni kristillisinä juhlapäivinä suomalaisten tekemät itsemurhat kasvoivat selkeästi. Tänä päivinä tuntuu, että juhlapyhinä, ravintoloiden ollessa auki, kansakuntamme siittää sellaisen määrän jälkikasvua, että muutamat yksinäisten ihmisten itsemurhat eivät siinä paljoa paina.
Ahvenanmaalla ja suomenruotsalaisella rannikkoalueella suosittu salko perinne on ilmeisesti rantautunut myös pääkaupunkiseudulle. Salkojen koristelu-, ja pystyyn nostotapa vain vaihtelevat. Juhannusperinteisiin on myös olennaisena osana kuulunut erilaisten taikojen tekemiset. Taikoihin on kuulunut alasti juokseminen ympäri niittyjä ja peltoja, paljas pylly edellä peruuttelua halkopinoon, sekä muita alastomuuteen liittyviä riittejä ja tietenkin ne yrttien keräilyt. Kaupunkiolosuhteissa ja varsinkin ravintolassa niitä yrttejä saa kerättyä varsin helposti. Mekin ystävällisinä työnsankareina anniskelimme varsin monta annosta yrttiseosta, jonka sisältämät 56 yrttiä tekivät kyllä tehtävänsä ja varmasti paremmin kuin ne sen seitsemän yrttiä tyynyn alla! Seurauksena syntyi luonnollisesti halu toteuttaa näitä alastomuuteen liittyviä taikoja. Tässä kohtaa kaupunkiolosuhteet asettavat tietyt haasteet näiden perinteiden harjoittamiseen. Miten nämä taikatemput sitten hoidetaan kaupungissa? No vessassa tietenkin, ravintolan vessassa. En minä ketään tuomitse, mutta kun meidänkin kuppilassa vessoja on varsin rajallisesti niin kyllähän se jossain kohtaa alkaa kasvattamaan kuplaa otsaan jos kaksi vessaa kolmesta on taikojentekoalttarina suurimman osan iltaa. Pyllypaljaana halkoja kohti siis peruuteltiin ja osuttiin myös! Olisi varmasti peruuteltu enemmänkin, mutta onnistuimme henkilökunnan toimesta muutaman pariskunnan törmäilyt torpedoimaan. 

Meillä siis rakkautta ja nestemäistä rohkeutta riitti viimeisiin keräilyeriin asti ja koko viikonlopun. Mitä nyt sunnuntaina rakkautta oli jakamassa ja vastaanottamassa pääasiassa joukko raskaantyön raatajia, joiden tarkoitus taisi olla rakastaa vain toisiaan... Vuosittaisen Topifestin jatkot juhlittiin vielä Juhannuksen päätteeksi meillä Majava Baarissa, johon tätä tarkoitusta varten rajattiin poppari-vapaa VIP-alue, jolle tosin muutamia kiintiöpoppareita laskettiin. Popeda oli valitettavasti peruuttanut esiintymisensä festivaaleilla, mutta bändin musiikkia kyllä kuultiin! Topifestistä voi varmasti lukea jossain vaiheessa lisää saunakaverini ja naapurini Viltsun ansiokkaasta blogista.

Ja päivän filosofia (jolla ei siis ole välttämättä mitään tekemistä minkään kanssa ja joka on jo julkaistu facebook-sivuillani):

Yhteisellä hevosella ratsastavat kaikki.

1 kommentti: